Καλά τα χημικά καθαριστικά δε λέω…αλλά μήπως πρέπει να το παίξουμε και λίγο οικολόγοι; Μήπως οι χλωρίνες και τα απορρυπαντικά, βλάπτουν τόσο το περιβάλλον, όσο και την υγεία μας; Σας παρουσιάζουμε 12 οικολογικά καθαριστικά, που η δράση τους πλησιάζει αυτή των χημικών!
Τα παρακάτω καθημερινά, φυσικά προϊόντα κάνουν την ίδια «δουλειά» με τα καθαριστικά του εμπορίου αλλά είναι εντελώς φυσικά και ακίνδυνα.
Λευκό ξίδι
Το ξίδι καθαρίζει λίγο – πολύ το ίδιο με ένα απλό καθαριστικό για όλες τις χρήσεις. Αναμείξτε απλώς ξίδι με ίση ποσότητα νερού. Το διάλυμα αυτό θα απολυμάνει και θα εξουδετερώσει τις οσμές ενώ μόλις εξατμιστεί θα εξαφανιστούν οι οσμές.
Πριν αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε σε όλο το σπίτι, δοκιμάστε το διάλυμα σε ένα σημείο που δεν είναι απόλυτα εμφανές καθώς αν το ξύδι δεν είναι καλά αραιωμένο μπορεί -ως οξύ- να προκαλέσει διάβρωση σε επιφάνειες όπως το μάρμαρο και το κεραμίδι.
Κόρνφλαουρ
Μια κουταλιά κόρνφλαουρ (αλεύρι από άνθος αραβοσίτου/καλαμποκάλευρο) αρκεί για να εξαφανίσει μια λιπαρή ουσία που χύθηκε στο χαλί σας. Καλύψτε άμεσα το λεκέ και αφήστε το να δράσει για 15-30 λεπτά. Στη συνέχεια σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα. Ο λεκές θα απορροφηθεί από το κόρνφλαουρ και θα πρέπει να καθαριστεί.
Και αν το αγαπημένο κουκλάκι του παιδιού σας χρειάζεται καθάρισμα, δοκιμάστε το εξής: Τοποθετήστε το σε μια πλαστική σακούλα και πασπαλίστε το με κόρνφλαουρ. Ανακινήστε τη σακούλα και αφήστε το να δράσει για 5 λεπτά. Αφαιρέστε το παιχνίδι, ξεσκονίστε το κορνφλάουρ και μαζί θα φύγουν και οι λεκέδες.
Κρεμόριο
Το κρεμόριο (Cream of Tartar) δεν είναι μόνο για τη ζαχαροπλαστική. Μπορεί επίσης να αφαιρέσει λεκέδες. Δημιουργήστε μια ζύμη από κρεμόριο και νερό (ή χυμό λεμονιού) και απλώστε την στο λεκέ (γράσο, βαφή μαλλιών). Όταν στη συνέχεια το ξεπλύνετε, ο λεκές θα έχει φύγει.
Το κρεμόριο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό τηγανιών ή κατσαρολών καθώς και οποιεσδήποτε άλλα μεταλλικά σκεύη.
Σόδα
Η σόδα (το ανθρακούχο) είναι ασυναγώνιστη ως προς το να κάνει τον ανοξείδωτο χάλυβα να λάμπει. Την επόμενη φορά που ο νεροχύτης σας θα έχει τα χάλια του, καθαρίστε τον με ένα πανί με σόδα και στη συνέχεια σκουπίστε τον με ένα στεγνό πανί. Θα δείχνει σαν καινούργιος.
Χυμός λεμόνι
Όπως το ξίδι, έτσι και το λεμόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό πολλών σημείων στο σπίτι σας. Απομακρύνει τα άλατα και τα υπολείμματα σαπουνιού από το μπάνιο ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει λάμψη σε αντικείμενα από χαλκό.
Αναμείξτε χυμό λεμονιού με baking soda και ξίδι για να δημιουργήσετε ένα μίγμα για τον καθαρισμό των πιάτων, των επιφανειών και των λεκέδων ή προσθέστε λάδι για να το χρησιμοποιήσετε ως γυαλιστικό επίπλων.
Να έχετε κατά νου ότι το λεμόνι αποτελεί φυσικό λευκαντικό. Δοκιμάστε το πρώτα σε ένα κρυφό σημείο για να βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνει λεκέ.
Οινόπνευμα
Γνωρίζατε ότι το οινόπνευμα μπορεί να αφαιρέσει μόνιμα λεκέδες από μαρκαδόρους από το δάπεδο ή το ξύλο; Απλώς ρίξτε μια μικρή ποσότητα σε ένα βαμβάκι και αλείψτε το λεκέ. Το οινόπνευμα, μπορεί επίσης να εξαφανίσει σημάδια από μελάνι. Απλώστε λίγο στο ρούχο που έχει λερωθεί, αφήστε το να δράσει για 5 λεπτά και στη συνέχεια πλύνετε το ρούχο κανονικά.
Τέλος αφαιρεί αποτελεσματικά τα σημάδια από τους καθρέπτες του μπάνιου. Εφαρμόστε το σε σημάδια από λακ, οδοντόπαστα, makeup κ.α.
Κέτσαπ
Εκτός από τη θέση της στα ράφια του ψυγείου, η κέτσαπ έχει θέση και στα ράφια με τα καθαριστικά. Χρησιμοποιήστε την για να φύγει η θαμπάδα από τα μαγειρικά σκεύη. Απλώς πιέστε τρίψτε με λίγη κέτσαπ την κατσαρόλα ή το τηγάνι και αφήστε το να δράσει για λίγο. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και τα σκεύη θα μοιάζουν με καινούργια.
Ρύζι
Δεν ξέρετε πώς να καθαρίσετε τα μπουκάλια με λεπτό στόμιο του σπιτιού; Γεμίστε τα περίπου στο μισό με ζεστό νερό και προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας λευκό ρύζι (όχι μαγειρεμένο). Καλύψτε το άνοιγμα με την παλάμη σας και ανακινήστε για λίγα λεπτά. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί μέχρι να φύγει η βρωμιά και η σκόνη.
Κόκκοι καφέ
Η τραχιά υφή των κόκκων καφέ, τους καθιστά τα καλύτερα μέσα για τρίψιμο. Τυλίξτε μερικές κουταλιές σε ένα πανί και τρίψτε με αυτό τα υπολείμματα φαγητού στις κατσαρόλες.
Ο καφές μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως αποσμητικό. Τοποθετήστε κόκκους καφέ σε δύσοσμα σημεία όπως η σανίδα κοπής της κουζίνας. Τοποθετήστε επίσης ένα μπολ με καφέ στον πάτο του κάδου σκουπιδιών.
Μαγειρική σόδα
Η μαγειρική σόδα είναι γνωστή ως το φυσικό καθαριστικό με τις περισσότερες χρήσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν για όλους τους καθαρισμούς επιφανειών. Απορροφά τις οσμές, καθαρίζει τα ρούχα και μπορεί να λειτουργήσει ως αποσμητικό, επίσης.
Τσάι
Το δεψικό οξύ στο τσάι το καθιστά ένα εξαιρετικό φυσικό καθαριστικό για τα ξύλινα πατώματα ξύλου, προσφέροντάς τους μια επιπλέον λάμψη! Για να ξεκινήσετε, βράστε μια κατσαρόλα νερό και προσθέστε 5 με 6 φακελάκια τσαγιού. Αφήστε το τσάι να δράσει για περίπου 10 λεπτά και ρίξτε το στον κουβά της σφουγγαρίστρας.
Επίσης το τσάι αποτελεί την τέλεια λύση για τον καθαρισμό του φούρνου μικροκυμάτων. Προσθέστε μερικά πράσινα φύλλα τσαγιού σε βραστό νερό και αφήστε τα για λίγο. Όταν είναι αρκετά δροσερό το τσάι, καθαρίστε το φούρνο μικροκυμάτων με αυτό για να αφαιρέσετε τους λεκέδες και τις οσμές.
Λευκό ψωμί
Το άσπρο ψωμί είναι κολλώδες, κάτι που το καθιστά ιδανικό για να αφαιρέσετε βρωμιές από επιφάνειες όπως οι πίνακες ζωγραφικής με ελαιογραφία. Απλώς καθαρίστε με το ψωμί στο σημείο που χρειάζεται καθάρισμα και ο πίνακας δεν θα αλλοιωθεί.
Μια άλλη χρήσιμη συμβουλή: Χρησιμοποιήστε το λευκό ψωμί για να καθαρίσετε ένα ραγισμένο γυαλί. Αφού έχετε καθαρίσει τα «χοντρά» χρησιμοποιήστε το ψωμί για τις ραγισμένες περιοχές, που καθαρίζονται πιο δύσκολα.
Πηγή: diyself.gr via mama365.gr