Οι μέρες των γιορτών πλησιάζουν και όλο και κάτι πρωτότυπο θέλουμε να προσφέρουμε στους καλεσμένους μας εκτός απο την κλασσική γεμιστή γαλοπούλα. Τι πιο όμορφο από το να υπάρχει ένα νόστιμο ποτό την μέρα του ρεβεγιόν. Ειδικά για τους λάτρεις των κοκτέιλ. Τα κοκτέιλ φυσικά δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι μπορείς να τα βρείς και να τα φτιάξεις και τον χειμώνα.

Παρακάτω θα σας προτείνω συνταγές από όλο τον κόσμο για νόστιμα κοκτέιλ:

Sorrel punch (Τζαμάικα)
Το γιορτινό ποτό στη Τζαμάικα έχει βάση το ρούμι αλλά και τον ιβίσκο, που δίνει στο τοπικό κοκτέιλ την απαραίτητη εξωτική νότα. Το Sorrel punch εκτός από αποξηραμένο ιβίσκο περιέχει πολλά μπαχαρικά, σερβίρεται δροσερό.

Για να το φτιάξεις θα χρειαστείς:
8 φλιτζάνια νερό
170γρ. αποξηραμένο ιβίσκο
140γρ. τζίντζερ καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες
4 καρφάκια γαρίφαλο
1 ξυλάκι κανέλας
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 φλιτζάνι ρούμι λευκό
1 φλιτζάνι απλό σιρόπι ζάχαρης
½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 κουτ. γλυκού χυμό λάιμ
πάγο για το σερβίρισμα

Διαδικασία
Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζεις το νερό. Αποσύρεις από τη φωτιά και ρίχνεις μέσα τον ιβίσκο, το τζίντζερ, το γαρύφαλλο, την κανέλλα και το μοσχοκάρυδο. Κλείνεις με το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνεις στην άκρη το μείγμα για 1 ώρα. Στη συνέχεια σουρώνεις σε μεγάλο γυάλινο μπολ, προσθέτεις το ρούμι, το σιρόπι, το χυμό πορτοκαλιού και λάιμ και ανακατεύεις καλά.

Cola de mono (Χιλή)
Το Cola de mono είναι το χριστουγεννιάτικο κοκτέιλ της Χιλής. Φτιάχνεται με γάλα εβαπορέ, καφέ, ζάχαρη, μπράντι ή ρούμι και μπαχαρικά.

Για να το φτιάξεις θα χρειαστείς:
1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ
½ φλιτζάνι νερό
¼ φλιτζανιού ζάχαρη
3 καρφάκια γαρύφαλλο
1 ξυλάκι κανέλλας
1 κουτ. σούπας στιγμιαίο καφέ
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 φλιτζάνι λευκό ρούμι ή μπράντι
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο

Διαδικασία
Βάζεις σε κατσαρόλα το γάλα με το νερό, τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο και την κανέλλα. Τα ζεσταίνεις σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνεις μέσα τον καφέ και ανακατεύεις να διαλυθεί. Προσθέτεις τέλος το εκχύλισμα βανίλιας και το μοσχοκάρυδο και το αποσύρεις από τη φωτιά. Αφήνεις για 20 λεπτά να κρυώσει και στη συνέχεια αφαιρείς τα γαρύφαλλα και την κανέλλα. Ρίχνεις στο μείγμα το ποτό, ανακατεύεις, μεταφέρεις σε μπουκάλι που κλείνει και το παγώνεις στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες πριν το σερβίρισμα. Όταν το βάλεις σε ποτήρια το γαρνίρεις αν θέλεις με τριμμένη κανέλα ή μοσχοκάρυδο.

Eggnog (ΗΠΑ)
Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο κοκτέιλ, με βασικό υλικό τα… αβγά. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα κοκτέιλ του κόσμου, που το συνηθίζουν κυρίως στις ΗΠΑ.

Για να το φτιάξεις θα χρειαστείς:
12 αβγά ολόφρεσκα, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
200γρ. ζάχαρη + 2 φλιτζάνια επιπλέον
½ φλιτζάνι νερό
1 λίτρο κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
1 λίτρο γάλα πλήρες, χλιαρό
1 λίτρο bourbon
250ml ρούμι
λίγη κανέλα για το σερβίρισμα

Διαδικασία
Ετοιμάζεις ένα σιρόπι βράζοντας σε κατσαρολάκι τα δύο φλιτζάνια ζάχαρη με το μισό φλιτζάνι νερό. Ανακατεύεις μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρεις ένα σιρόπι. Χτυπάς τα ασπράδια των αβγών στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα. Μόλις η μαρέγκα σχηματίζει μαλακές κορυφές ρίχνεις μέσα λίγο-λίγο το ζεστό σιρόπι, σε πολύ μικρή ροή, σαν κορδόνι, για να παστεριωθούν τα ασπράδια. Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει στερεώνεις στο χείλος της ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ και ρίχνεις μέσα τα 200γρ. ζάχαρη και τους κρόκους των αβγών. Χτυπάς με σύρμα ζαχαροπλαστικής ή μίξερ χειρός μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Ταυτόχρονα θα παστεριώνονται και οι κρόκοι. Ανακατεύεις στη μαρέγκα το μείγμα των κρόκων μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ενσωματώνεις την κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί, το γάλα, το bourbon και το ρούμι. Το eggnog σερβίρεται πασπαλισμένο με κανέλλα.

Χιονισμένα Χριστούγεννα (White Christmas)

Τα Χιονισμένα Χριστούγεννα είναι ένα κρεμώδες ποτό με μια αίσθηση μοσχοκάρυδου.

Για να το φτιάξεις θα χρειαστείς:
• 1 μεζούρα βότκα
• 1 μεζούρα αμαρέτο
• 1 μεζούρα κρέμα γάλακτος
• μοσχοκάρυδο
• πάγος

Διαδικασία
• Γεμίστε ένα σέηκερ μέχρι τη μέση με πάγο.
• Ρίξτε μέσα στο σέηκερ, τη βότκα, το αμαρέτο και την κρέμα γάλακτος.
• Ανακινήστε το σέηκερ για 8- 10 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια περιχύστε το περιεχόμενο σε ένα ποτήρι κοκτέιλ.
• Γαρνίρετε το ποτό με λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Το ποτό είναι αρκετά γλυκό και ελαφρώς πικάντικο και θα το προτιμήσουν όσοι τους αρέσει να προκαλούν και πάντα να διευρύνουν τους γευστικούς τους ορίζοντες.

Χειμωνιάτικη σανγκρία

Για να το φτιάξεις θα χρειαστείς:
1 μπουκάλι ημίγλυκο κόκκινο κρασί
1 μπουκάλι αφρώδη μηλίτη
2 μανταρίνια ξεφλουδισμένα (σε φετούλες)
2 μήλα χωρίς το κουκούτσι τους, κομμένα σε κυβάκια
½ φλ. σπόρια ροδιού
1 φλ. cranberries κομμένα στη μέση
Δεντρολίβανο για γαρνιτούρα

Διαδικασία
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μία μεγάλη κανάτα. Σερβίρουμε με πάγο και γαρνίρουμε κάθε ποτήρι με ένα κλωναράκι δεντρολίβανο.


Cherry Pomegranate Mojito

Για να το φτιάξεις θα χρειαστείς:
6 κερασάκια ζαχαροπλαστικής
¼ φλ. φρέσκο δυόσμο
1 lime (τον χυμό του)
½ φλ. χυμό ρόδι
3 σφηνάκια λευκό ρούμι
1 κ.σ. σιρόπι αγαύης
Sprite
Πάγο

Διαδικασία
Ρίχνουμε τα κεράσια, τα φύλλα του δυόσμου και τον χυμό από το lime σε ένα shaker. Τα χτυπάμε με ένα γουδοχέρι, να ανακατευτούν και να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε το ρούμι, τον χυμό ρόδι και το σιρόπι αγαύης στο shaker, το γεμίζουμε με πάγο και χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα. Μοιράζουμε σε τέσσερα χαμηλά ποτήρια, στα οποία έχουμε ήδη βάλει πάγο, και συμπληρώνουμε με Sprite.

Πηγή φωτογραφιών: Pinterest