Τι συμβολίζουν τα έθιμα του Πάσχα

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η πιο κατανυκτική περίοδος του χρόνου με πλήθος εθίμων είναι η Σαρακοστή. Όλοι έχουμε συνηθίσει να πηγαίνουμε εκκλησία τη Μεγάλη Εβδομάδα, να κάνουμε τις προετοιμασίες για τα Πασχαλινά μας τραπέζια, με αποκορύφωμα φυσικά το σούβλισμα του οβελία. Να παίρνουμε τα δώρα μας στα βαφτιστήρια μας, τις λαμπάδες και να φτιάχνουμε τα τσουρεκάκια μας. Ποιοι λόγοι όμως μας οδηγούν να τηρούμε όλα αυτά τα έθιμα και ποιοι συμβολισμοί υπάρχουν πίσω από αυτά.

- Διαφήμιση -

Πάμε λοιπόν να δούμε τους συμβολισμούς του Πάσχα:

Νηστεία

Για πολλούς από εμάς το Πάσχα ξεκινάει από την Καθαρά Δευτέρα με τη νηστεία την οποία κάνουμε μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Τι συμβολίζει όμως η νηστεία; η νηστεία λοιπόν είναι ένα “μέσο” για την αντίσταση από τον διάβολο, αλλά και από τον κακό εαυτό μας. Αντίσταση από τις απολαύσεις της καθημερινότητας, τα πάθη, τα ψέμματα, τις ανόσιες πράξεις και γενικά από όλα τα αμαρτήματα που διαπράττουμε καθημερινά.

Λαμπάδα

Η Πασχαλινή λαμπάδα συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού. Το χρώμα όμως παίζει και αυτό σημαντικό ρόλο σύμφωνα με τις εκκλησιαστικές παραδόσεις. Τη Μεγάλη Παρασκευή στον Επιτάφιο κρατάμε καφέ λαμπάδες διότι συμβολίζουν το πένθος των πιστών για τα Πάθη του Χριστού. Το Μεγάλο Σάββατο κρατάμε όμως άσπρες λαμπάδες γιατί το άσπρο δείχνει τη γιορτή των πιστών για την Ανάσταση του Ιησού.

Άγιο Φως

Το Άγιο φως που μας έρχεται κάθε χρόνο από τα Ιεροσόλυμα με ειδική πτήση τσάρτερ και μέσα σε κλίμα κατάνυξης και απόδοσης τιμών αρχηγού Κράτους συμβολίζει το φως της γνώσης και της αγάπης.

Ψήσιμο τσουρεκιών

Αχ αυτά τα τσουρέκια! σκέτη αμαρτία. Και η αλήθεια είναι ότι τα περιμένουμε πως και πως κάθε Πάσχα. Ειδικά οι δικές μου αναμνήσεις από τα τσουρέκια της γιαγιάς είναι απίστευτα μυρωδικές. Τι συμβολίζουν όμως; συμβολίζουν την Ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι “ζωντανεύει”, δηλαδή φουσκώνει, και μετατρέπεται σε γλυκό ψωμί.

Σούβλισμα αρνιού

Αυτό που όλοι μας περιμένουμε από το Πάσχα όταν μεγαλώνουμε είναι η σούβλα. Ειδικά αν έχουμε κάποιο χωριό δεν υπάρχουν καλύτερες αναμνήσεις. Πάμε να δούμε όμως γιατί ψήνουμε αρνί στη σούβλα: συμβολίζει τον Χριστό που θυσιάστηκε σαν το αρνί για να σώσει την ανθρωπότητα.

Βάψιμο των Πασχαλινών αυγών

Μια ακόμη λατρεμένη ανάμνηση από τα παιδικά χρόνια όλων μας είναι το βάψιμο των αυγών την Μεγάλη Πέμπτη. Με ευλαβική προσήλωση οι μαμάδες αλλά και οι γιαγιάδες μας ξεκινούσαν τη διαδικασία από το πρωί και στο τέλος άπλωναν και ένα κόκκινο πανί στο μπαλκόνι. Για ποιο λόγο όμως βάφουμε αυγά; Το κόκκινο χρώμα λοιπόν των Πασχαλινών αυγών συμβολίζει το αίμα του Κυρίου, ενώ το τσούγκρισμα τους συμβολίζει την Ανάστασή του, γιατί το το αυγό συμβολίζει τη ζωή και τη δημιουργία που κλείνει μέσα τη ζωή. το σπάσιμό του οδηγεί στο σπάσιμο του τάφου του Ιησού.

- Διαφήμιση -