5 τρόποι για να απαλλαγείτε από τη μούχλα σε κάθε γωνιά του σπιτιού σας

Αν νομίζετε ότι μαύρα στίγματα μούχλας εμφανίζονται μόνο σε σκοτεινά, σκοτεινά υπόγεια, ξανασκεφτείτε το! Οποιοδήποτε δωμάτιο στο σπίτι σας μπορεί να είναι ευαίσθητο σε αυτά τα αντιαισθητικά σπόρια εάν υπάρχει ανεξέλεγκτη υγρασία. Και ενώ μια μικρή ποσότητα γενικά δεν θα σας κάνει να αρρωστήσετε, είναι σημαντικό να απαλλαγείτε γρήγορα από τη μούχλα, γιατί αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η μούχλα μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα είδη οικιακής χρήσης και να προκαλέσει προβλήματα υγείας στα μέλη της οικογένειας.

- Διαφήμιση -

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας είναι να σταματήσετε τη μούχλα πριν ξεκινήσει. Το κλειδί για την πρόληψη είναι να διατηρείτε τα δωμάτια στο σπίτι σας στεγνά και δροσερά. Αλλά μερικές φορές, παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας, βρισκόμαστε να κοιτάμε επίμονα αυτά τα άσχημα σημεία. Όταν αντιμετωπίζετε μια κατάσταση μούχλας στο σπίτι, θα πρέπει να γνωρίζετε τα πάντα για να το χειριστείτε μόνοι σας γρήγορα και εύκολα. Θα σας παρουσιάσω 5 τρόποι για να απαλλαγείτε από τη μούχλα σε κάθε γωνιά του σπιτιού σας!

πώς να απαλλαγείτε από τη μούχλα σε πλακάκια ντους και αρμούς

Η μούχλα αναπαράγεται σε ζεστές, υγρές συνθήκες, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τη διατήρηση του πλακιδίου του ντους και των αρμών χωρίς την ανάπτυξή της. Εάν εμφανιστεί λοιπόν μούχλα, μπορείτε να την καθαρίσετε γρήγορα και εύκολα με το κατάλληλο καθαριστικό.

Το πρώτο και πολύ σημαντικό είναι να λάβετε προφυλάξεις ασφαλείας. Φοράτε προστασία στα μάτια και τα χέρια σας και εάν είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στους αναθυμιάσεις, σκεφτείτε να φοράτε και μάσκα. Ανοίξτε το παράθυρο και ανοίξτε τον ανεμιστήρα του μπάνιου για σωστό αερισμό πριν ξεκινήσετε.

Αρχικά ψεκάστε καθαριστικό σε σημεία μούχλας. Εφαρμόστε ένα καθαριστικό για αρμούς ή αφαίρεση μούχλας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Παρακολουθήστε την εξέλιξη και περιμένετε πριν τρίψετε. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην χρειαστεί να τρίψετε καθόλου: Υπάρχουν σπρέι αφαίρεσης μούχλας που καθάρισαν τους λεκέδες αφού δούλεψαν για λίγα μόνο λεπτά. Και σκοτώνουν το 99,9% της μούχλας και των βακτηρίων από μη πορώδη πλακίδια σε μόλις πέντε λεπτά. Εάν οι κηλίδες επιμένουν, χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι καθαρισμού ή βούρτσα για να τρίψετε τα σημεία. Στην συνέχεια ξεπλύνετε την περιοχή με ζεστό νερό. Σκουπίστε το ή αφήστε το να στεγνώσει ή ανοίξτε την πόρτα για να διαφύγει τυχόν συσσωρευμένος ατμός και υγρασία.

πώς να αφαιρέσετε τη μούχλα από τις πλαστικές κουρτίνες μπάνιου και τις επενδύσεις

Όταν η μούχλα εμφανίζεται στην κουρτίνα του μπάνιου σας, η πρώτη σας σκέψη μπορεί να είναι να την πετάξετε και να πάρετε μία καινούρια. Αλλά δεν είναι αυτή η λύση. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο εύκολοι τρόποι για να σώσετε την πλαστική κουρτίνα ντους ή την επένδυση της από τη μούχλα.

Εάν δεν έχετε ψεκαστήρα χειρός ή χρόνο, μπορείτε να πλύνετε μια πλαστική κουρτίνα μπάνιου ή επένδυση στο πλυντήριό σας. Επιλέξτε τον ευαίσθητο κύκλο με ζεστό ή χλιαρό νερό και, στη συνέχεια, προσθέστε απορρυπαντικό ρούχων και λευκαντικό κατάλληλο για ύφασμα. Πλύνετε την με μερικές παλιές πετσέτες για να τριφτεί και να κρατήσετε σε κίνηση το πλυντήριο. Τοποθετήστε την στο στεγνωτήριο σε χαμηλή θερμοκρασία για λίγα μόνο λεπτά (Προσέξτε το!) για να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία και μετά κρεμάστε τη ξανά για να τελειώσει το στέγνωμα.

Με το δεύτερο τρόπο ψεκάστε με καθαριστικό από το εσωτερικό του ντους σας. Φορέστε τον προστατευτικό σας εξοπλισμό, αερίστε την περιοχή και, στη συνέχεια, εφαρμόστε ένα καθαριστικό για μούχλα που είναι ασφαλές για πλαστικό ενώ η κουρτίνα ή η επένδυση είναι κρεμασμένη. Αυτό σας επιτρέπει να βλέπετε εύκολα και να ψεκάζετε τα σημεία, ενώ το υπερβολικό καθαριστικό θα στάζει μέσα στη μπανιέρα όπου μπορείτε να το ξεπλύνετε πιο εύκολα. Περιμένετε έως και πέντε λεπτά για να εξαφανιστούν οι λεκέδες. Τα σημεία μούχλας θα πρέπει να αρχίσουν να ξεθωριάζουν γρήγορα. Φροντίστε να μετακινηθείτε σε καλά αεριζόμενο χώρο όσο συμβαίνει το μαγικό και μην αφήνετε ποτέ το καθαριστικό να στεγνώσει. Ξεπλύνετε το αμέσως. Χρησιμοποιήστε μια φορητή κεφαλή ντους για να ξεπλύνετε εντελώς. Είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό έξω από το ντους, καθώς θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε όσο το δυνατόν πιο ζεστό νερό. Αν δεν έχετε ψεκαστήρα χειρός, γεμίστε ένα φλιτζάνι με νερό και ρίξτε το στην κουρτίνα για να ξεπλυθεί.

πώς να αφαιρέσετε τη μούχλα από τοίχους και οροφές

Εάν εντοπίσετε μούχλα σε τοίχους ή οροφές από λαμαρίνα ή γύψο, μπορείτε να τα εξαφανίσετε χωρίς να αντικαταστήσετε οποιοδήποτε υλικό. Αλλά αν εμφανιστεί μούχλα σε μια πολύ πορώδη επιφάνεια, όπως ένα πλακάκι οροφής, είναι καλύτερο να το αντικαταστήσετε αμέσως. Είναι σημαντικό να φοράτε προστατευτικά για τα μάτια για να αποτρέψετε το πιτσίλισμα των καθαριστικών στα μάτια σας όταν αφαιρείτε τη μούχλα από τις οροφές ή τις επιφάνειες από πάνω.

Αρχικά καθαρίστε την επιφάνεια. Εφαρμόστε τον προστατευτικό σας εξοπλισμό και βεβαιωθείτε ότι η περιοχή αερίζεται καλά. Ανακατέψτε λίγο απορρυπαντικό πιάτων και νερό. Χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι ή πινέλο για να εφαρμόσετε το διάλυμα με μικρές κυκλικές κινήσεις. Ξεπλύνετε και αφήστε το να στεγνώσει. Καθαρίστε καλά το σφουγγάρι, μετά βουτήξτε το σε καθαρό νερό και στύψτε το καλά πριν σκουπίσετε την επιφάνεια. Αφήστε το να στεγνώσει τελείως στον αέρα.

Χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα νερού και χλωρίνης: Αναμείξτε ¾ του φλιτζανιού χλωρίνη με 3 λίτρα ζεστό νερό ή 3 κουταλιές της σούπας χλωρίνη σε 1 λίτρο νερό για μικρότερα σημεία. Φορώντας λαστιχένια γάντια, εφαρμόστε το μείγμα νερού-χλωρίνης στους λεκέδες με ένα σφουγγάρι ή μια βούρτσα καθαρισμού. Αφήστε να καθίσει για πέντε λεπτά και μετά τρίψτε. Δώστε χρόνο στο διάλυμα λευκαντικού νερού να διεισδύσει στα μουχλιασμένα σημεία και μετά μετακινήστε το σφουγγάρι ή τη βούρτσα σε μικρούς κύκλους για να ανακινήσετε απαλά την περιοχή. Ξεπλύνετε τελείως και στεγνώστε στον αέρα. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό για να πλύνετε την περιοχή και στεγνώστε με ένα καθαρό πανί πριν την αφήσετε να στεγνώσει στον αέρα.

πώς να απαλλαγείτε από τη μούχλα στο ύφασμα

Όταν τα ρούχα, οι πετσέτες ή τα αποθηκευμένα υφάσματα εκτίθενται σε υγρασία ή μούχλα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να εμφανιστεί μούχλα και να αναπτυχθεί. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα όταν βρείτε μούχλα σε υφάσματα που πλένονται στο πλυντήριο. Εάν βρείτε μούχλα σε ύφασμα που δεν πλένεται στο πλυντήριο, πηγαίνετε στο στεγνοκαθαριστήριό σας για βοήθεια στην αφαίρεση αυτών των επίμονων κηλίδων.

Αρχικά αφαιρέστε την περίσσεια της μούχλας. Είναι σημαντικό να βγάλετε τα σπόρια της μούχλας έξω από το σπίτι σας, προκειμένου να μην μπουν μέσα στο σπίτι σας. Εφαρμόστε τον προστατευτικό σας εξοπλισμό και, στη συνέχεια, μετακινήστε απαλά ένα στεγνό πανί, βούρτσα ή χαρτοπετσέτα μπρος-πίσω μερικές φορές πάνω από την περιοχή για να χαλαρώσετε και να ελευθερώσετε τυχούσα μούχλα από την επιφάνεια.

Αντιμετωπίστε τα σημεία με υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου. Τρίψτε μια ή δύο σταγόνες με τα δάχτυλά σας με τα γάντια. Πλύνετε το στο πλυντήριο ρούχων στην πιο καυτή ρύθμιση ασφαλή για το ύφασμα, προσθέτοντας χλωρίνη, όπως ορίζεται στις οδηγίες φροντίδας του αντικειμένου σας. Καλό είναι να αποφύγετε το στέγνωμα του ρούχου σας μέχρι να βεβαιωθείτε ότι έχουν αφαιρεθεί τα σημεία μούχλας.

πώς να αφαιρέσετε τη μούχλα από ξύλινες επιφάνειες

Σε χώρους όπου υπάρχει υψηλότερη υγρασία και κακός αερισμός – όπως η κουζίνα, το μπάνιο ή το υπόγειο – μπορεί να ανακαλύψετε μούχλα σε ντουλάπια, νιπτήρες, έπιπλα ή ξύλινες επενδύσεις, ειδικά εάν η επιφάνεια χάνει το φινίρισμα ή τη σφράγισή της.

Αρχικά σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα τυχόντα χαλαρά σπόρια μούχλας. Εφαρμόστε τον προστατευτικό σας εξοπλισμό και βεβαιωθείτε ότι η περιοχή αερίζεται καλά. Χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρική σκούπα με ένα φίλτρο HEPA, περάστε πάνω από τα σημεία μερικές φορές με το εξάρτημα μαλακής βούρτσας. Στην συνέχεια ανακατέψτε μερικές σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων με λίγο νερό και ταμπονάρετε το διάλυμα στην επιφάνεια με ένα σφουγγάρι, προσέχοντας να μην κορεστεί το ξύλο. Τρίψτε απαλά για να αφαιρέσετε τα σημεία μούχλας. Κατόπιν ξεπλύνετε με ένα καθαρό, υγρό πανί. Βουτήξτε ένα πανί καθαρισμού σε καθαρό νερό και στύψτε το καλά πριν σκουπίσετε την επιφάνεια. Τέλος ακολουθήστε με ένα καθαρό, στεγνό πανί. Δεν θέλετε το ξύλο να παραμείνει υγρό για πολύ, κάτι που θα μπορούσε να καταστρέψει το φινίρισμα, γι’ αυτό δουλέψτε γρήγορα και σκουπίστε την υγρασία που απομένει.

- Διαφήμιση -